Back to media

Door Sizing Simplified: A Guide for Specifiers

July 5, 2023

Som arkitekt eller planlegger, dørdimensjonering er en avgjørende aspekt å vurdere i bygningsdesign. Det er viktig å sikre at dører har riktig størrelse og dimensjon for tilgjengelighet, sikkerhet og funksjonalitet. Imidlertid kan det ofte være en kompleks og forvirrende prosess.

Denne veiledningen gir tydelig og kortfattet informasjon på dørdimensjonering standarder, forskrifter, og beste praksis slik at bygningsdesignet oppfyller alle kravene.

Forstå dørmålinger

Å forstå dørmåling er avgjørende for å sikre at prosjektets dører fungerer som de skal, gi tilstrekkelig tilgang, og overholde med byggekoder og forskrifter.

Når du spesifiserer dørmålinger, må arkitekter vurdere flere faktorer, inkludert dørtypen, størrelsen på døren og plasseringen av døren.

Dørtyper

Før vi dykker inn dørdimensjonering, det er viktig å forstå de forskjellige typer dører som brukes i konstruksjonen.

Svingdører

Svingdører er den mest brukte typen kommersielle dører. Den klare åpningsbredden og høyden brukes vanligvis til å bestemme størrelsen på en svingdør. De klar åpningsbredde er avstanden mellom dørkarmen og det ferdige gulvet, mens den klare åpningshøyden er avstanden mellom det ferdige gulvet og undersiden av rammehodet.

Skyvedører

Skyvedører er en annen populær type kommersiell dør og brukes ofte i områder med begrenset plass. I likhet med svingdører bestemmes størrelsen på en skyvedør vanligvis av den klare åpningsbredden og høyden.

Karuselldører

Karuselldører er mindre vanlig, men de er ofte brukes i områder med høy trafikk som flyplasser og hoteller. De består av et roterende panel i midten omgitt av faste paneler. Diameteren på det sentrale roterende panelet bestemmer størrelsen på en roterende dør.

Dørplassering

Målingene som kreves kan også påvirkes av plasseringen av døren. Dører brukt i områder med høy trafikkFor eksempel sykehus eller flyplasser, kan må være større for å imøtekomme strømmen av mennesker. Spesifikke målekrav kan gjelde for dører som brukes i enReas med spesifikke funksjoner, slik som brannklassifiserte dører eller akustiske dører.

Dørstørrelse

Størrelsen på døren er en Kritisk faktor som arkitekter må vurdere. Hos dormakaba tilbyr vi en rekke standard dørstørrelser for å møte behovene til forskjellige bygningstyper og applikasjoner.

Standard dørstørrelse

Standard dørstørrelse varierer i bredde fra 2 fot 8 tommer til 3 fot 6 tommer og i høyde fra 6 fot 8 tommer til 8 fot. Disse dimensjonene bestemmes av industristandarder og koder som Americans with Disabilities Act (ADA), International Building Code (IBC) og National Fire Protection Association (NFPA).

Egendefinerte dørstørrelser

Vi tilbyr tilpassede dørstørrelser i tillegg til standard dørstørrelser for å møte de spesifikke behovene til våre kunder. Vår tilpassede dørstørrelser varierer fra små til store, samt ikke-standard former og konfigurasjoner. Vi designer og produserer tilpassede dører for å oppfylle alle prosjektspesifikasjoner takket være vår omfattende produksjonskapasitet.

Velge riktig dørstørrelse

Det er flere faktorer som arkitekter og planleggere må vurdere når de bestemmer den beste dørstørrelsen for et prosjekt. Dette er noen eksempler:

Tiltenkt bruk

Den tiltenkte bruken av døren vil spille en viktig rolle i å bestemme riktig størrelse. EN rullestoltilgjengelig dør, for eksempel, må oppfylle respektive lands standarder for klar bredde.

Belegningsbelastning

De plassets belegningsbelastning vil også påvirke riktig dørstørrelse. En bygning med høy beleggsbelastning, for eksempel et teater eller forsamlingshall, kan kreve større dører eller flere utganger for å sikre at beboerne trygt og raskt kan evakuere bygningen i nødstilfeller. I tillegg dører i områder med høyt belegg kan kreve panikk maskinvare eller brannklassifiserte funksjoner For å møte sikkerheten standarder og sikre passasjerens sikkerhet.

Estetikk

Størrelsen, stilen og finishen på døren skal utfylle og passer inn i den generelle designen av bygningen. Dørene er tilgjengelige i en bredt utvalg av standard og tilpassede utførelser inkludert dører som kan kleddes for å matche omgivende overflater.

Bygningskoder

Når du velger riktig dørstørrelse, er det viktig å huske byggekoder. Disse koder spesifiserer dørstørrelseskrav basert på bygningstype og tiltenkt bruk.

dormakaba er dedikert til gir høykvalitets dører som oppfyller våre kunders spesifikke krav. Vårt team av eksperter kan hjelpe deg med å bestemme den beste dørstørrelsen for prosjektet ditt, enten standard eller tilpasset.

Tilgjengelighet for funksjonshemmede

Fjern åpningsbredder

For en rullestol For å passere gjennom en dør komfortabelt, bør den følge lokale standarder. Disse standarder kan avvike avhengig av type bygning eller tiltenkt bruk av døren.

Mens ADA i USA krever en minimum klar åpningsbredde på 32 tommer for innerdører og 36 tommer for ytterdører, krever NBCC of Canada en minimum klar åpningsbredde på 32 tommer for alle dører, del M i Storbritannias byggeforskrifter krever en minimum klar åpningsbredde på 31,5 tommer for ytterdører og 29,5 tommer for innvendige dører, og EU har etablert standarder 47,2 tommer for utganger som betjener funksjonshemmede.

Arbeide med en erfaren leverandør, for eksempel dormakaba, kan bidra til å sikre at dørene dine oppfyller alle relevante tilgjengelighetsstandarder og krav.

Dørmaskinvare

For mennesker med nedsatt funksjonsevne, levers eller runde dørhåndtak fungerer bedre enn knotter siden de er enklere å forstå og betjene. For å gjøre det lettere for de med synshemming å se, døren maskinvare bør også ha en annen farge fra veggen og døren.

Terskler

For å tillate jevn og sikker passasje for personer som bruker mobilitetshjelpemidler som rullestoler eller turgåere, bør terskler utformes slik at de er i nivå med gulvet. Terskelramper kan installeres i bygninger hvor det er en liten høydeforskjell mellom indre og utvendige rom for å gi en svak skråning for enkel passasje. For å sikre sikker og pålitelig bruk, bør disse rampene være sklisikre og langvarige.

I tillegg, Terskler bør utformes med synlighet i tankene til fysiske betraktninger. Dette kan omfatte bruk kontrasterende farger eller teksturer å avgrense terskelen og hjelpe personer med synshemming med å navigere trygt i rommet.

Automatiske dører

Siden de ikke krever manuell åpning, automatiske dører er et passende alternativ for de med nedsatt funksjonsevne. Imidlertid bør automatiske dører ha en kontrollbryter for å bestemme funksjonalitet.

Dørstørrelsesstandarder og koder

dormakaba overholder strenge standarder og koder for dørdimensjonering for å sikre at produktene våre oppfyller de nødvendige sikkerhets- og tilgjengelighetskravene. Vi følger følgende nøkkelstandarder og koder:

Europeiske normer (EN)

De europeiske normene er et sett med retningslinjer for bygningsdesign og konstruksjon i europeiske land. EN inkluderer bestemmelser om dørdimensjonering, for eksempel minimum fri bredde og høyde som kreves for forskjellige typer dører. EN 12101-6 spesifiserer for eksempel en minste fri bredde på 29,5 tommer for nødutganger og en minste fri bredde på 47,2 tommer for utganger som betjener funksjonshemmede.

ADA (lov om amerikanere med funksjonshemninger)

Americans with Disabilities Act (ADA) er en føderal lov som fastsetter minimumskrav til tilgjengelighet for bygninger og fasiliteter. Det krever at alle dører har en minimum klar bredde på 32 tommer og at dører som brukes av funksjonshemmede har en minimum klar bredde på 36 tommer.

Den internasjonale bygningskoden (IBC)

IBC er en modellbyggekode som er mye brukt i USA. Den fastsetter minimumskrav til dørstørrelse basert på den tiltenkte bruken av bygningen eller plassen.

Den nasjonale brannvernforeningen (NFPA)

NFPA er en ideell organisasjon som lager og formidler brannsikkerhetskoder og standarder. For å sikre at våre produkter oppfyller brannsikkerhetskravene, overholder vi NFPA-standarder for brannklassifiserte dører.

Britiske standarder (BS)

Britiske standarder er et sett med retningslinjer for bygningsdesign og konstruksjon i Storbritannia og mange andre land. BS inkluderer bestemmelser om dørdimensjonering, for eksempel minimum klar bredde og høyde som kreves for forskjellige typer dører. For eksempel angir BS8300 en minimum fri bredde på 33,4 tommer for rullestoltilgjengelige dører og en minimum klar høyde på 82,6 for alle dører.

ANSI/BHMA-standarder

Standarder utviklet og publisert av American National Standards Institute (ANSI) og Builders Hardware Manufacturers Association (BHMA) for dørmaskinvare. Vi overholder disse retningslinjene for å sikre at dørmaskinvaren vår er trygg, pålitelig og kompatibel med dørene våre.

Japanske industristandarder (JIS)

De japanske industristandardene er et sett med retningslinjer for bygningsdesign og konstruksjon i Japan. JIS inkluderer bestemmelser om dørdimensjonering, for eksempel minimum klar bredde og høyde som kreves for forskjellige typer dører. JIS A 4421 krever for eksempel en minimum klar bredde på 35,4 tommer for rullestoltilgjengelige dører og en minimum klar høyde på 82,6 tommer for alle dører.

Australske standarder (AS)

De australske standardene er et sett med retningslinjer for bygningsdesign og konstruksjon i Australia. AS spesifiserer dørdimensjonskrav, for eksempel minimum fri bredde og høyde som kreves for ulike typer dører. AS 1428.1 angir for eksempel en minimum fri bredde på 33,4 tommer for rullestoltilgjengelige dører og en minimumshøyde på 82,6 tommer for alle dører.

dormakaba-hensyn under dørdimensjonering

Siden dørdimensjonering er en viktig faktor å vurdere når du velger en dør til bygningen din, Det er viktig å nøye vurdere hver av disse faktorene for å sikre at du velger en dør som oppfyller de spesifikke behovene og kravene til prosjektet ditt.

dormakaba tar flere viktige hensyn i betraktning når det gjelder dørdimensjonering til eForsikre deg om at dørene deres er trygge, funksjonell, og medgjørlig med relevante forskrifter. Her er noen av de viktigste faktorene som dormakaba vurderer når de dimensjonerer dører for sine kunder:

Krav til byggekode:

Overholdelse av byggekoder og forskrifter er en av de viktigste faktorene du må vurdere når du dimensjonerer dører. dormakaba sikrer at dørene deres oppfyller eller overskrider relevante byggekodekrav for klare åpningsbredder, minimum høyde og bredde og andre krav.

Trafikkflyt:

Den forventede trafikkstrømmen gjennom døren må også tas i betraktning når størrelsen på en dør bestemmes. En dør som fører til et travelt offentlig område, for eksempel, må være større enn en dør som fører til et privat kontor eller lagringsområde.

Tilgjengelighetskrav:

dormakaba vurderer tilgjengelighetskrav for funksjonshemmede når de designer dører. Dette inkluderer å sørge for at dørene har nok klar bredde til å imøtekomme rullestolbrukere, og at tersklene er lave nok til å gi enkel tilgang.

Stil og design

Dører må ikke bare være funksjonelle, men de må også utfylle den generelle estetikken og utformingen av bygningen. dormakaba har et bredt utvalg av dørstiler og utførelser som passer til ethvert prosjekt.

Sikkerhetshensyn:

Ved dimensjonering av dører tar dormakaba hensyn til sikkerhet. Dette inkluderer å sørge for at dørene er riktig forsterket og at maskinvare som låser og hengsler er passende for dørens tiltenkte bruk.

Beste fremgangsmåter for dørdimensjonering

  1. Klarering: Sørg for at det er nok plass rundt døren for å gi komfortabel passasje og klaring for dørsvingen.
  2. Overholder kodekrav: Byggekoder spesifiserer minste dørbredder, høyder og klaringer av hensyn til tilgjengelighet og sikkerhet.
  3. Andel: Høyden og bredden på døren skal være proporsjonal med størrelsen på rommet og takhøyden.
  4. Godtgjørelse for møbler: Vurder plassering av møbler og dørsvingninger når du velger dørstørrelser.
  5. Utgangskrav: Dører som fører til soverom, bad og andre rom som brukes til å sove, bør oppfylle minimumskrav til utgang for å sikre sikker evakuering i nødstilfeller.
  6. Tilpassede dører og karuselldører: I noen tilfeller er standard dørstørrelser kanskje ikke egnet for en bestemt applikasjon, og tilpasset dørstørrelse kan være nødvendig. Tilpasset dørstørrelse innebærer å bestemme de nøyaktige dimensjonene til en dør basert på de spesifikke kravene til bygningen eller rommet der den skal installeres.
  7. Skyvedører: Skyvedører kan være et alternativ til hengslede dører i rom med begrenset klaring.
  8. Doble dører: Doble dører kan brukes i større åpninger for å gi bedre tilgang og et mer storslått utseende.

Vår produktportefølje

dormakaba forstår viktigheten av dører i enhver bygning og streber etter å tilby de beste produktene og tjenestene til våre kunder. Vi designer og produserer dører for å møte ethvert prosjektkrav, fra små eller store dører til ikke-standard former og konfigurasjoner, takket være vår omfattende produksjonskapasitet.

Så, hva venter du på? Oppdag den perfekte passformen til dørene dine med dormakaba dørdimensjonering - Bla gjennom våre Produktportefølje nå!

Dørdimensjonering spiller en kritisk rolle i funksjonaliteten, sikkerheten, tilgjengeligheten og estetikken til en bygning. Riktig dørdimensjonering sikrer at døren enkelt kan åpnes og lukkes, og at det er nok plass til at folk kan bevege seg komfortabelt gjennom døråpningen.

Vårt ekspertteam er dedikert til å jobbe tett med kundene for å forstå deres spesifikke behov og tilby skreddersydde løsninger som tilfredsstiller disse behovene. Vi tilbyr en rekke dører, inkludert tre, metall, og glass, og dørene våre kan tilpasses med en rekke utførelser og maskinvarealternativer for å matche den generelle utformingen av bygningen.

Enten du leter etter en standard eller tilpasset dørløsning, har dormakaba ekspertisen, erfaringen og ressursene for å hjelpe deg med å nå prosjektmålene dine.

Kontakt oss i dag for å lære mer om vårt utvalg av høykvalitets dører og hvordan vi kan hjelpe deg med å møte dine bygningsbehov.

Share on:

Subscribe

Thank you!

Your submission has been received!
Add to calendar:
Google CalendarApple CalendarOutlook Calendar
Oops! Something went wrong while submitting the form.
ALL:https://dormakaba.us20.list-manage.com/subscribe/post?u=e027e9a37aaed4adfa7bb9592&id=204d16f022&f_id=0037f8e6f0
GB:https://go.pardot.com/l/874911/2021-09-24/qwrqv
US:https://www2.dormakaba.com/l/682623/2022-07-12/7y4gc
CN:https://www2.apac.dormakaba.com/l/1004121/2023-02-17/7m8m
DE:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
AT:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
CH:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
BE:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
ES:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
SE:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
NO:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
FI:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
DK:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
DEFAULT:https://dormakaba.us20.list-manage.com/subscribe/post?u=e027e9a37aaed4adfa7bb9592&id=204d16f022&f_id=0037f8e6f0
select-country:
campaign-name:C07-Access3-Subscribe
campaign-tag:3129284
GB
US
CN
DE
AT
CH
BE
ES
SE
NO
FI
DK
OTHERS