Back to media

10 nyckelfrågor för att välja rätt accesslösning för ditt projekt

December 1, 2023

Den ökande urbaniseringen och den digitala utvecklingen har i grunden förändrat hur vi interagerar med vår omgivning. I en alltmer komplex och sammankopplad värld har det blivit allt viktigare att säkerställa företagens säkerhet och effektivitet. Oavsett om det handlar om datasäkerhet eller att hålla den fysiska infrastrukturen säker är det viktigt att hålla affärslokalerna säkra.

Traditionella lås- och nyckelmekanismer är dock inte längre tillräckliga i dagens värld, där obehörig åtkomst kan leda till stöld, vandalism eller till och med hot mot den personliga säkerheten. Därför, tillträdeslösningar blivit en viktig komponent för att uppfylla en byggnads efterlevnads- och säkerhetsbehov.

Dessa system ökar säkerheten, skyddar värdefulla tillgångar och effektiviserar fastighetsdriften genom att begränsa tillträdet till behöriga personer. Marknaden för passerkontroll värderas för närvarande till 9,9 miljarder USD och förväntas växa till 14,9 miljarder USD fram till 2028.

Säkra utrymmen - det nya normala

När företag, organisationer och offentliga platser anpassar sig till det nya normala i världen efter covid, accesslösningar genomgått betydande förändringar för att möta utmaningarna på ombyggda arbetsplatser. Till exempel har kontaktlös teknik som mobila passerkort, ansiktsigenkänning och gestbaserad inpassering blivit allt populärare.

  • Men gamla eller föråldrade accesslösningar kan inte hålla jämna steg med det snabbt föränderliga affärslandskapet och täppa till befintliga eller nya säkerhetsluckor. Mycket av detta beror på arkitekter och planerare eftersom de noggrant måste överväga hur människor ska komma in i, röra sig genom och lämna byggnader. De måste tänka om när det gäller fastighetsförvaltning genom att införa moderna och teknikdrivna accesslösningar som bidrar till förbättrad driftseffektivitet i byggnaderna.
  • Att välja rätt accesslösningar säkerställer ett sömlöst flöde av människor samtidigt som säkerhet, funktionalitet och estetik prioriteras. Med ett brett utbud av accesslösningar på marknaden kan det vara svårt att välja rätt lösning. För att inte glömma att varje passersystem har olika behörighetsnivåer och är uppbyggt på olika sätt för att tillgodose olika fastighets- och säkerhetsbehov.

För att förenkla beslutsprocessen bör arkitekter ta hänsyn till dessa tio kritiska frågor när de väljer accesslösningar för sina projekt. Dessa frågor kommer att vägleda urvalsprocessen och markera några kritiska faktorer som gör skillnad, vilket säkerställer att den valda accesslösningen överensstämmer med projektets mål och krav.

Vilken storlek och utformning har byggnaden?  

Är det en kontorsbyggnad eller ett litet kontor? Eller är det en flervåningsbyggnad med permanenta hyresgäster? Utrymmets storlek och syfte är avgörande för valet av accesslösning.

Därför är det viktigt att förstå användarnas behov, trafikflödet och utrymmesutnyttjandet.

Fråga 1: Vilken säkerhetsnivå krävs för en byggnad?  

A 1: När planerarna har förstått användarnas och byggnadens behov måste de fastställa säkerhetspolicyer som anger begränsningar av tillträde och deras placering.

  • Olika organisationer står inför varierande nivåer av säkerhetsrisker baserat på bransch, plats eller typ av verksamhet. Det är viktigt att bedöma vilken säkerhetsnivå som krävs för att effektivt minska dessa risker.
  • Med hänsyn till tillgångarnas värde, förekomsten av känsliga uppgifter eller kritisk infrastruktur och graden av allmän tillgång kan den erforderliga säkerhetsnivån fastställas.
  • Genom att kategorisera områden inom en byggnad baserat på deras säkerhetskrav kan lämpliga säkerhetsåtgärder implementeras för att identifiera sårbarheter och prioritera resurser för att hantera områden med högre säkerhetsrisker.

Organisationer bör bedöma sina specifika säkerhetsbehov, rådgöra med leverantören av åtkomstlösningen vid behov och välja en åtkomstlösning som ger lämplig säkerhetsnivå som uppfyller deras unika krav.

F 2: Vilken typ av accesslösningar krävs?

A 2: Dessutom måste planerarna välja mellan olika typer av tillträdeskontroller som nyckelkort, QR-koder, biometri, ansiktsigenkänningssystem, IRIS-skanning osv. Planeraren och företagsägaren bör välja den som överensstämmer med projektets säkerhets- och trygghetskrav.

F 3: Hur många personer kommer att använda accesslösningar, och vilka krav ställer de på access?

A 3: Detta är en mycket viktig fråga att ställa eftersom antalet personer som använder accesslösningen avgör kraven på skalbarhet.

  • En byggnad kan ha ett varierande antal anställda, besökare, arbetare eller andra personer som behöver tillgång till olika områden i byggnaden. Tillträdeslösningen bör ha kapacitet att hantera det förväntade antalet användare samt uppfylla specifika användares tillträdeskrav.
  • Exempelvis kan anställda ha olika åtkomsträttigheter jämfört med besökare eller entreprenörer för ett köpcentrum.
  • Dessutom bör tillgänglighetskrav beaktas för besökare eller personer med funktionsnedsättning. Tillträdessystemet bör stödja funktioner som säkerställer enkel åtkomst för alla individer.

Q 4: Vad ska man välja mellan traditionella eller molnbaserade system?

A 4: Ja, för närvarande använder många byggnader traditionella accesslösningar där systemet körs på en lokal dator, t.ex. nyckelkort eller PIN-baserade lösningar.

  • De är inte bara ineffektiva utan har också begränsningar när det gäller antalet användare, åtkomstpunkter och platser som de kan stödja.
  • Dessutom innebär traditionella passerkontrollsystem vanligtvis högre initialkostnader på grund av behovet av infrastrukturuppbyggnad och inköp av utrustning.

Molnbaserade accesslösningar däremot eliminerar behovet av lokal infrastruktur, eftersom allt finns i molnet och hanteras av tjänsteleverantören.

  • Detta minskar bördan av infrastrukturunderhåll och frigör resurser för andra affärsprioriteringar.
  • Molnbaserade åtkomstlösningar främjar robusta säkerhetsprotokoll, kryptering och åtgärder för säkerhetskopiering av data.
  • De kan enkelt anpassas till växande organisationer, vilket möjliggör sömlös expansion utan betydande infrastrukturförändringar.

Med det ökande behovet av flexibla arbetsplatser borde en molnbaserad åtkomstlösning vara ett perfekt val.

Q 5: Vilka avancerade funktioner ska man leta efter?

A 5: I dagens snabba och moderna värld är det viktigt att leta efter avancerade funktioner utöver de grundläggande funktionerna för passerkontroll. Vad byggnader behöver idag är en flexibel och anpassningsbar åtkomstlösning som uppfyller de snabbt föränderliga affärsbehoven.

  • Arkitekter bör leta efter avancerade funktioner som åtkomst via smartphone, automatiserad belysning, temperaturinställning etc.
  • Numera kräver många projekt integrering av videohantering. Denna integration möjliggör synkroniserad övervakning av accesspunkter och tillhörande videofilmer. Vid misstänkta aktiviteter eller säkerhetsöverträdelser kan videoövervakningsmaterial användas som bevismaterial för utredning och identifiering. Åtkomstkontroll och videoövervakning förbättrar den övergripande situationsmedvetenheten och underlättar en heltäckande säkerhetsstrategi.

Genom att anamma sådana avancerade funktioner kan organisationer skapa en säker och effektiv åtkomstmiljö och förbättra den övergripande säkerheten och produktiviteten.

F 6: Finns det några särskilda byggnormer eller föreskrifter som måste följas?

A 6: Vissa branscher eller organisationer omfattas av lagstadgade krav som kräver särskilda säkerhetsåtgärder.

  • Enligt amerikanska standarder måste t.ex. vårdinrättningar följa HIPAA-bestämmelserna (Health Insurance Portability and Accountability Act), som bl.a. omfattar skydd av patienternas integritet och upprätthållande av en säker miljö, medan finansinstitut måste följa dataskyddsstandarder som t.ex. Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS).
  • Accesslösningar med besökarhantering kan uppfylla dessa lagstadgade standarder genom att registrera besökaruppgifter, spåra besökarnas rörelser och tillhandahålla verifieringskedjor när så krävs.
  • Om dessa standarder efterlevs kan det krävas åtgärder för åtkomstkontroll för att säkerställa skydd av känsliga uppgifter och integritet, vilket minskar juridiska och ekonomiska risker.

Q 7: Hur mycket skulle en accesslösning kosta?  

A 7: Att förstå och ta hänsyn till projektets budgetbegränsningar är avgörande för att välja en accesslösning som uppfyller kraven och samtidigt håller sig inom den tilldelade budgeten.

  • Kostnaden för en accesslösning kan variera kraftigt beroende på anläggningens storlek, antalet accesspunkter, önskade funktioner, vilken integrationsnivå som krävs, driftsättningsmodell (lokalt eller molnbaserat) och andra avancerade funktioner.
  • Det är lika viktigt att bedöma det värde och de fördelar som accesslösningen kan ge i form av ökad säkerhet, förbättrad driftseffektivitet och minskade risker.
  • Välj ändå en leverantör av åtkomstlösningar som passar de nödvändiga åtkomstkontrollbehoven och de långsiktiga målen, och se till att projektet är klart inom önskad tidsram och budget.

Men låt inte kostnaden vara den avgörande faktorn när du köper en accesslösning, eftersom högsta möjliga säkerhetsnivå bör prioriteras. Välj ändå åtkomstlösningar som skapar balans mellan prisvärdhet och funktionalitet.

Q 8: Är integration med andra byggsystem nödvändig?

A 8: Sömlös integration med andra system är mycket viktigt för att hela byggnaden ska fungera som den ska.

  • När du väljer accesslösning ska du se till att köpa en som fungerar tillsammans med andra säkerhetssystem, t.ex. videoövervakning, intrångsdetektering eller besökshantering.
  • Till exempel kan passerkontrollsystem integreras med fastighetsautomationssystem för att automatisera uppgifter som att tända lampor eller justera temperaturinställningar baserat på användarflödet.
  • En anpassningsbar åtkomstlösning kan integreras med dessa system, vilket möjliggör datadelning, samordnade arbetsflöden och centraliserad hantering. Integrationen förbättrar organisationens övergripande säkerhetsläge och operativa effektivitet.

F 9: Vilken nivå av anpassning och tidslinje för projektet krävs?

A 9: Varje organisation har unika åtkomstkrav som baseras på bransch, storlek och operativa behov.

  • Anpassning ger organisationer möjlighet att skräddarsy åtkomstlösningen så att den uppfyller deras specifika krav. Det kan handla om att definiera åtkomstnivåer, behörigheter, användarroller och åtkomstpolicyer som överensstämmer med säkerhetsprotokoll och arbetsflöden.
  • Det spelar också en avgörande roll för att förstå accesslösningens skalbarhet och anpassningsförmåga till framtida behov. Organisationer som förväntar sig tillväxt eller förändringar i sina åtkomstkrav bör välja en lösning som kan anpassas eller enkelt modifieras för att tillgodose nya behov.
  • På samma sätt bör man ta hänsyn till projektets tidsram för att säkerställa att åtkomstlösningarna kan implementeras inom den önskade tidsramen och uppfyller organisationens projektplan. Om projektet har en snäv tidsram och kräver snabb driftsättning kan det vara nödvändigt att prioritera åtkomstlösningar som kan implementeras effektivt utan att kompromissa med systemets kvalitet och funktionalitet.

dormakaba föreslår accesslösningar som kan uppfylla såväl projektets tidsramar som de säkerhetsstandarder som krävs. Med förståelse för projektets specifika behov och preferenser erbjuder dormakaba anpassade accesslösningar som uppfyller önskat schema för driftsättning och underlättar en smidig övergång till det driftsatta passersystemet.

Q 10: Hur lätt är en accesslösning att underhålla eller reparera?

A 10: Detta är en viktig fråga som inte bör ignoreras, eftersom det interna IT-teamet inte bör ägna otaliga timmar åt att reparera åtkomstsystemet.

  • Korrekt underhåll säkerställer att systemet fungerar tillförlitligt över tid, medan reparerbarhet säkerställer att lösningsleverantörerna kan åtgärda eventuella problem eller funktionsfel omedelbart. Leta därför efter en leverantör av accesslösningar som erbjuder regelbundet underhåll, proaktiv övervakning och snabb reparerbarhet.
  • Genom proaktiv övervakning kan administratörerna identifiera tidiga varningstecken på systemnedbrytning, t.ex. maskinvarufel, problem med nätverksanslutningen eller onormala åtkomstmönster. Detta gör det möjligt att ingripa i tid och minskar risken för systemavbrott eller säkerhetsöverträdelser.
  • Det är också viktigt att ta hänsyn till leverantörens support och tillgången till servicenivåavtal (SLA). En välrenommerad leverantör bör tillhandahålla snabb och tillförlitlig support, inklusive felsökningshjälp, programvarupatchar och hårdvaruutbyten vid behov.

Alla dessa faktorer säkerställer att systemet kan underhållas och repareras effektivt för att minimera driftstopp, optimera säkerheten och öka livslängden för infrastrukturen för passerkontroll.

Viktiga slutsatser

Att välja rätt accesslösningar för ett byggprojekt kräver noggrant övervägande av olika faktorer, från säkerhetsbehov till budgetbegränsningar. Genom att besvara de tio nyckelfrågor som beskrivs ovan kan arkitekter och planerare välja accesslösningar som är skräddarsydda för de unika behoven i deras projekt.

dormakaba erbjuder en rad anpassningsbara accesslösningar som kan uppfylla alla säkerhets- eller åtkomstkrav, samtidigt som de tillhandahåller support- och underhållstjänster för att säkerställa åtkomstlösningarnas långsiktiga prestanda. dormakaba är rätt partner som hjälper till i alla frågor.

Share on:

Subscribe

Thank you!

Your submission has been received!
Add to calendar:
Google CalendarApple CalendarOutlook Calendar
Oops! Something went wrong while submitting the form.
ALL:https://dormakaba.us20.list-manage.com/subscribe/post?u=e027e9a37aaed4adfa7bb9592&id=204d16f022&f_id=0037f8e6f0
GB:https://go.pardot.com/l/874911/2021-09-24/qwrqv
US:https://www2.dormakaba.com/l/682623/2022-07-12/7y4gc
CN:https://www2.apac.dormakaba.com/l/1004121/2023-02-17/7m8m
DE:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
AT:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
CH:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
BE:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
ES:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
SE:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
NO:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
FI:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
DK:https://www2.emea.dormakaba.com/l/952052/2022-07-12/332q4
DEFAULT:https://dormakaba.us20.list-manage.com/subscribe/post?u=e027e9a37aaed4adfa7bb9592&id=204d16f022&f_id=0037f8e6f0
select-country:
campaign-name:C07-Access3-Subscribe
campaign-tag:3129284
GB
US
CN
DE
AT
CH
BE
ES
SE
NO
FI
DK
OTHERS
__wf_reserverad_ärva__wf_reserverad_ärva